Stichting Landschap Oldambt

Met deze routes maakt u een reis door het weidse, nog goeddeels ongeschonden Oldambt. De Stichting Landschap Oldambt zet zich in voor de identiteit van dit unieke landschap. U wandelt of fietst door de historie van op zee veroverd land. Bij de grootste vloed aller tijden, die van 1509, bereikte de Dollard een enorme omvang. Dat was eens en nooit weer, dacht de mens en wierp dijken en dijkjes op. Polder na polder stampte hij uit de grond en zorgde zo dat het Oldambt droge voeten hield. Onderweg komen de verhalen van dat Oldambt tot leven. Op die manier krijgt het landschap een gezicht en ook een stem.


Lopen door de Graanrepubliek

U wandelt door eeuwige graanvelden. Ondergaat onderweg de weidsheid van het Oldambt en pikt en passant een flard mee van de rijke geschiedenis. De wandelaar ziet de rijkdom van weleer en ontmoet grote namen.


Fietsen over de bodem van de Dollard (oostroute)

Een roerig verleden: de langste landarbeiderstaking ooit, die van mei 1929 in Finsterwolde. Een bunkercomplex bij gemaal Fiemel waar de Duitsers in de nadagen van de oorlog lang standhielden.


Fietsen door weidse polders (westroute)

Steeds dat water. Altijd de Dollard die gaf en nam en in 1509 zijn grootste omvang bereikte. Dorpen verdronken in de golven. Dat was eens. Polder na polder stampte de mens daarna uit de grond en temde het water. In 2005 deed de mens iets unieks en liet het water toe. Een 800 hectare groot meer ontstond, het Oldambtmeer, met een stad aan het water Blauwestad.