Fietsen over de bodem van de Dollard

14. Verdronken dorpen

In de Middeleeuwen waren de dijken lang niet zo hoog als nu. Het water kon gemakkelijk in- en uitstromen. Diverse stormvloeden hebben de kust van Groningen geteisterd. In 1509 bereikte de Dollard zijn grootste omvang. Het water reikte tot aan Vriescheloo en Blijham. In wat nu water is lagen in de Middeleeuwen enkele dorpen met in hun midden de stad Torum. Volgens de overlevering was het een rijke stad met zes goudsmeden. In die plaats werd ook munt geslagen. Tijdens die novemberstorm van dat rampjaar 1509 verdronken deze dorpen in de kolkende zee.
De ramp van toen spreekt menigeen nog altijd tot de verbeelding. Zo gaat het verhaal dat een schipper, varend bij laag water en stil weer, op de bodem van de Dollard een toren en wat huizen zag. En weer een ander hoorde op een rustige avond het gebeier van een kerkklok. Waar of niet waar, de Dollard blijft in de hoofden van de mensen spoken. .

53.23788, 7.13435

Verdronken dorpen

Dollard 2018

Verdronken dorpen

Dollard 1277 | Kaart uit 1574 met nu verdronken dorpen (Publiek domein)

In de animatie: We laten het waterpeil van de Dollard dalen en zien de verdronken dorpen opduiken. We zien ook wat hun ondergang was. Maker: Graham Springett.

<< vorige | volgende >>