14. Punt van Reide
Een landtong, meer niet, en toch zo'n roerig verleden. Als een puntige oliebol steekt de Punt van Reide in zee. De Punt was ooit bewoond. Twee wierden duiden daarop: Oosterreide en Westerreide, twee dorpjes, verdronken toen de Dollard weer eens als een dolleman tekeer ging.
Een strategisch punt ook, wist Willem Lodewijk en hij bevocht er vanaf een schans de Spanjaarden.
De Punt is nu in ruste.
Zeehonden koesteren zich bij paal 13 in de zon.
Kluten krassen tekens in het slik.
Stilte na zoveel stormen.
Sluis van 16 miljoen
In 1972 bouwde Rijkswaterstaat bij de Punt van Reide een sluis van 16 miljoen. De sluis was bedoeld om overtollig (afval)water uit Oost-Groningen kwijt te raken. In de Dollard zou een buitendijks kanaal gegraven worden voor de scheepvaart. Een strook van duizend hectare kwelder zou worden ingepolderd. Voor- en tegenstanders vochten een verbeten strijd.
De Werkgroep Dollard, een initiatief van de Waddenvereniging, ageerde fel tegen de bedreiging van dit unieke estuarium. Het kabinet Den Uyl, net aangetreden in 1973, leende het oor aan de natuurbeschermers. Bestuurlijk Oost-Groningen knarsetandde. De milieubeweging vierde de eerste overwinning. De Oosterschelde zou de tweede worden.
De Sluis van 16 miljoen werd daarna gesloopt. Voor twee miljoen. Aan het zicht onttrokken. Klei erover. Weggestopt in het dijktalud. Alleen een deel van het oorspronkelijke kanaal ligt er nog.
Punt van Reide
Punt van Reide
Reide, Dollardwerken: aanbouw sluizencomplex (Beeldbank Groningen)