Fietsen door weidse polders

17. Kerken Oostwold

Twee kerken telt Oostwold. De gereformeerde kerk uit 1930, gebouwd in Amsterdamse School stijl en de kruiskerk uit 1775, naar het voorbeeld van de Nieuwe Kerk in Groningen. Het orgel uit 1811 is een meesterwerk van de H. H. Freytag en is onlangs weer in oude glorie hersteld.

53.204444, 7.045278
en
53.203697, 7.041586

Gereformeerde kerk Oostwold

Gereformeerde kerk Oostwold

Kruiskerk Oostwold

Kruiskerk Oostwold

Freytag Orgel Oostwold

Freytag Orgel Oostwold (Door Dennis Wubs - Panoramio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11722156)

Hotel De Witte Zwaan

Het hart is uit Oostwold gerukt. Op de hoek van Havenstraat-Goldhoorn-Hoofdstraat floreerde ooit het gerenommeerde hotel De Witte Zwaan. De plek oogt nu zielloos met een onbeduidend monument. De stoomtram Oostelijk Groningen (OG) had daar een halteplaats. De Witte Zwaan was ook de plek om te dansen, te vergaderen, bankzaken te doen en te feesten. Zo gaat het verhaal dat tijdens een van de vele dansavonden op de bovenverdieping van het pand een biervat ontplofte. Het bier trok door de vloer en de aanwezige klanten spoedden zich naar beneden om met hun bierglas het bier op te vangen. De Havenstraat duidt op ooit een haven waaraan een steenfabriek (tichelwaark) stond. Tot aan de achterzijde van het hotel liep het nu gedempte Koediep. Pramen haalden de klei van het Hogeland en vervoerden die naar Oostwold. Het hotel is in de jaren zeventig van de 20ste eeuw gesloopt, het diep werd al eerder gedempt.

Hotel 'De Witte Zwaan'

Hotel 'De Witte Zwaan' (Collectie Peter Akkerman)

In de video: Korte improvisatie over Psalm 65 op het Freytag orgel.

<< vorige | volgende >>